Kürtaj Nasıl Yapılır? Rehber

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtajın nasıl yapıldığı konusunda sizleri bilgilendirecek en iyi cevaplar

  • Operasyon öncesinde tam bir jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile değerlendirme yapılmalıdır. Böylece rahim durumu tam olarak gözlemlenir.
  • Günümüzde genelde vakum aspirasyon yöntemi (vakum kürtaj) ile kürtaj yapılmaktadır. Bu işlem esnasında kullanılan vakum sistemi karmen kanülü olarak adlandırılır. Karmen kanüllerinin uçları plastiktir bu yüzden bir defa kullanıldıktan sonra atılmalı, kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır. Rahim kanalına uygun boyutlarda farklı uçları bulunur.
  • Kürtaj işlemi için genel anestezi veya lokal anestezi uygulanabilir. Daha önce doğum yapmamış ya da sezaryen ile doğum yapmış kadınlarda sıklıkla genel anestezi uygulanır. Bunun esas sebebi işleme bağlı duyulacak fiziksel ağrının yok edilmesinin yanında, psikolojik açıdan bir şeyleri hatırlamamayı sağlamaktır. Lokal anestezi ile kürtaj yapılırken rahim ağzının her iki yanına anestezik ilaç enjekte edildiği halde, rahatsızlık hissi ve vakum esnasında ağrı duyulabilir. Kürtaj işleminin psikolojik etkisi de göz önüne alındığında genel anestezi daha çok tercih edilmektedir. Genel anestezi tecrübeli anestezi uzmanları tarafından yapılmalıdır. Anestezi süresi kürtaj kısa sürdüğü için 3-5 dakika kadardır. Uyanma süresi ise genellikle 5 dakikayı bulur. Hasta operasyon sonrası 1 saat dinlenmenin ardından anestezinin etkisi geçtiği için evine gidebilir ve normal hayatına devam edebilir.
  • Kürtaj öncesi 4-6 saat kadar açlık gerekir. Su dahi içilmemelidir.
  • Kürtaj yapılmadan önce geçirilmiş hastalıklar ve operasyonlar sorgulanır. Eşlerin kan gruplarının öğrenilmesi gerekmektedir. Annenin kan grubu negatif, babanın kan grubu pozitif ise Rh uyuşmazlığı söz konusu olacağından kürtaj sonrası ilk 72 saat içinde uyuşmazlık iğnesinin yapılması gerekir. Bu durum ilerdeki gebeliklerde sorun yaşanmaması açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple çiftlerin her ikisinin kan gruplarının bilinmesi gerekir.
  • Kürtajdan önce jinekolojik masada muayene ve ultrasonda değerlendirme yapılır. Ultrasonografi ile gebeliğin kaçıncı haftada olduğu kesin bir şekilde belirlenmelidir. Bu son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanır. Kürtajın yapılabilmesi için hamilelik haftasının 10 un altında olması yasal bir hükümdür.
  • Rahim ağzını görebilmek için önce vajinal spekulum yerleştirilir. Vajina ve serviks özel bir solüsyonla temizlenir. Rahim tek dişli olarak adlandırılan bir alet ile çekilerek düz bir hale getirilir. Lokal anestezi uygulanacak ise bu operasyondan sonra lokal anestezik ilaç yapılır. Genel anestezi uygulanan kişiler ise bu işlemi başından itibaren hiç hissetmezler ve görmezler.
  • Buji olarak adlandırılan aletler yardımı ile hamileliğin ilerlemişliğine göre rahim ağzı açılır. Daha önce doğum yapmış ve gebelik haftası az hamilelerde dilatasyona (rahim ağzını genişletme) bazen gerek duyulmaz. Lokal anestezi yapılan kadınlarda kürtaj işleminin en ağrılı ve sıkıntılı dönemi bu dönemdir.
  • Dilatasyondan yani rahim ağzının genişletilmesinden sonra hijyenik ve özel boyutlarda olan plastik kanüller yardımıyla rahim ağzından girilerek rahim boşluğuna gidilir. Kanülün ucu özel üretilmiş olup, 60 santilitrelik vakum yaratan özel enjektöre monte edilir. Enjektör burada negatif basınç oluşturarak rahim içini temizler. Bu teknik ile metal ve keskin küretlerin kullanımı aza indirilmiştir. Önceden keskin metal küretler ile yapılan kürtajlarda rahimde yapışıklık, delinme riski daha yüksek olmaktaydı. 10 haftanın altındaki kürtaj operasyonlarında artık bu yöntem kullanılmamaktadır. Keskin küretlerle yapılan kürtaj yalnızca tanı ve biyopsi amaçlı kullanılmakta olup doğru ve yeterli parçanın alınması için gereklidir.

Kürtaj nasıl yapılır? Sorusu, her yıl milyonlarca istenmeyen gebelik ile beraber merak ediliyor. istenmeyen gebeliklerde gebeliğin sonlandırılması işlemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kürtaj kelimesinin oldukça geniş anlamı bulunmaktadır. Yani sadece gebeliğin sonlandırılması ve çocuğun alınması gibi durumlarda bu işlem yapılmamaktadır. Kürtaj, aynı zamanda düşükten sonra rahimde kalan parçaların alınması işlemi için de gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra kadın hastalıklarının teşhis tedavisi için de kullanılmaktadır.

Kürtaj Nasıl Yapılır? Çocuk aldırma işleminde çeşitli yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Bu nedenle bu yöntemin gerçekleştirilebilmesi için bazı kurallar bulunmaktadır. Yasalar çerçevesinde bu işlem, gebeliğin 10. haftasına kadar gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan hususlar dikkate alınmalıdır.

Kürtaj Ne Zaman Yapılır?

Birçok insan, çocuk aldırma işlemi ile ilgili bazı soruları merak etmektedir. Bu sorulardan bir tanesi de işlemin ne zaman yapıldığına dairdir. Bu işlemin yapılabilmesi için gebelik kesesinin rahimde tam manası ile yerleşmesi gerekmektedir. Gebelik kesesinin rahimde yerleşmesi ise gebeliğin 5. haftasına denk gelmektedir. Bu nedenle çocuk aldırma işlemi, gebeliğin 5-10. haftası arasında gerçekleştirilmelidir.

Gebeliğin 5. haftasından önce gerçekleştirilen kürtaj işlemi sonrasında, gebeliğin devam etme riski bulunmaktadır. Bu nedenle doktorun önerileri ile hareket edilmesi gerekmektedir.

Çocuk Aldırma İşleminin Riskleri Nelerdir?

Çocuk aldırma işlemi, bazı riskleri bünyesinde taşımaktadır. Bu riskler göz önüne alınmalı ve işlemin daha dikkatli yapılması sağlanmalıdır. Peki, Kürtaj nasıl yapılır? çocuk aldırma işleminin riskleri nelerdir? İşlemin risklerini şu şekilde sıralamamız mümkündür:

  • Rahimde Parça Kalması: İşlem sonrası yaşanabilecek risklerden bir tanesi olan rahimde parça kalması, işlemden sonra gebeliğin devam etmesine neden olan risklerden bir tanesidir. Çeşitli nedenlerle rahimde parça kalabilir ve işlem sonrasında kişi üzerinde çeşitli belirtiler görülebilir. Eğer böyle bir durum gerçekleşirse kalan parçanın gerekli müdahale ile ya da çeşitli ilaçlarla alınması gerekmektedir.
  • Başarısız Kürtaj: Başarısız kürtaj, çocuk aldırma işleminin tamamlanamamasına denilmektedir. Ultrasonda görülmeyen ya da çok küçük olan gebeliklerde bu şekilde bir sıkıntı yaşanması mümkündür.
  • Rahim İçerisinde Yapışıklık Olması: Bu komplikasyon, işlem sonrasında oldukça az görülmektedir. Eğer işlem esnasında rahim aşırı bir şekilde kazınırsa ya da rahim içerisinde yer alan doku travmaya çok fazla tepki verirse, rahim içerisinde yapışıklık meydaa gelebilmektedir. Fakat dediğimiz gibi, bu komplikasyon oldukça nadir görülmektedir.
  • Rahimin Delinmesi: Rahim ağzı dar olan kadınların rahim ağızlarının genişletilmesi esnasında böyle bir sıkıntı yaşanabilmektedir. Çoğu kadının çocuk aldırma işlemleri sırasında rahim genişletilmesi uygulamasına başvurulmamaktadır. Fakat bazı kadınların rahim ağızları dar olduğu için rahmin genişletilmesi gerekmektedir.
  • Enfeksiyon: Bilindiği gibi cerrahi kürtajlarda rahim içerisine yabancı aletler ie girilmektedir. Eğer aletler hijyenik değilse enfeksiyon riski olabilmektedir. Bu konuda kürtaj işlemini gerçekleştiren doktorun çok dikkatli olması gerekmektedir. Eğer hijyenik bir ortamda ve çok dikkatli bir şekilde çocuk aldırma işlemi uygulanırsa, işlem sonrasında herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır.
  • Kanama: Bazen işlem sonrasında kanama gerçekleşebilmektedir. Fakat bu kanama oldukça azdır. Gebeliğin 10. haftasından sonra kürtaj işlemi gerçekleştirilirse, kanama yoğun olabilmektedir.

Kürtaj Nasıl Yapılır, Aşamaları Nelerdir?

Çocuk aldırma işleminin işlemleri nelerdir? Bilindiği üzere çocuk aldırma konusunda genel olarak iki uygulamaya başvurulmaktadır. Bu uygulamalardan bir tanesi medikal müdahale, diğeri ise cerrahi müdahaledir. Medikal müdahale esnasında hastaya ilaç ve hap verilmekte, bunların yardımı ile gebeliğin sonlandırılması sağlanmaktadır. Bu işlem oldukça basittir. Fakat cerrahi müdahalede hastaya anestezi verilmektedir. Bu işlem, medikal müdahaleden daha zor bir şekilde gerçekleşmektedir. Cerrahi müdahale de kendi arasında çeşitli başlıklara ayrılmaktadır.

Çocuk Aldırma Yöntemleri Nelerdir?

Çocuk aldırma konusunda çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler medikal ve cerrahi yöntemler olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Medikal yöntemlerde ilaç ve hap tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedaviler ile gebelik sonlandırılmaktadır. Fakat cerrahi yöntemde, cerrahi işlemler devreye girmektedir. Cerrahi işlemler, klinik ya da hastanelerde gerçekleştirilmektedir. Uzman jinekologlar ya da kürtaj belgesi bulunan dahiliye cerrahları yapmaktadır. Çocuk aldırma yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Medikal Çocuk Aldırma Yöntemi

Bu yöntem, çeşitli ilaçlar ve haplar ile gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple oldukça kısa sürmektedir. İlaç ve haplar ile gebeliğin sonlandırılması sağlanmaktadır.

Cerrahi Çocuk Kürtaj Yöntemi

Cerrahi yöntemler, hastane ya da kliniklerde gerçekleştirilmektedir. Cerrahi yöntemler ile hastaya genel ya da lokal anestezi yapılmakta ve bu şekilde işlem yapılmaktadır. Genellikle genel anestezi tercih edilmektedir. Cerrahi yöntemin çeşitli riskleri bulunabilmektedir. Bu nedenle işlemi gerçekleştirecek olan doktorun oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Ayrıca işlem hijyenik ortamlarda yapılmalıdır. Peki cerrahi yöntemler nelerdir?

  1. Vakumlu Kürtaj
  2. Bumm Kürtaj
  3. Pipelle Kürtaj ya da Biyopsi
  4. Revizyon Kürtaj
  5. Fraksiyone Kürtaj
  6. Probe Kürtaj

Kürtaj için Anestezi Gerekir mi?

Kürtaj işlemi eğer medikal yöntemler ile gerçekleştirilecekse herhangi bir şekilde anestezi gerekmemektedir. Fakat cerrahi yöntemler kullanılacaksa, lokal ya da genel anestezinin uygulanması gerekmektedir. Bu konuda hastaların tercihi çoğunlukla genel anestezi olmaktadır. Çünkü lokal anestezi, hastaların kendilerini kötü hissetmelerine neden olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kürtaj nasıl yapılır cevapları

Çocuk Aldırma İşleminin Yapılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

Her zaman çocuk aldırma işlemi yapılır diye düşünülmemelidir. Çünkü bazı durumlarda bu işlemin gerçekleştirilmemesi gerekmektedir. Birçok insan, bu durumların neler olduğunu merak etmektedir. 

Çocuk aldırma işleminin yapılmaması gereken durumlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
  1. Kişi eğer 34 veya daha fazla bir yaşa sahipse çocuk aldırma işlemini gerçekleştirmemelidir.
  2. Kişinin yumurta rezervi azalmışsa eğer, işlemin gerçekleştirilmemesi gerekmektedir.
  3. Kişinin bir adet yumurtalığı varsa bu işlemi gerçekleştirmesi sakıncalı olmaktadır.
  4. Kişide çikolata kisti bulunuyorsa çocuk aldırma işlemini terci etmemelidir.
  5. Kişinin ailesinde erken menopoz öyküsü bulunuyorsa ve kişi, birden fazla yumurtalık ameliyatı geçirmişse yine bu işlemi yaptırmaması oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir